Сечова кислота

Сечова кислота – кінцевий продукт метаболізму білків. В нормі сечова кислота виводиться з організму, проте при порушенні роботи нирок і нераціональному харчуванні, її надлишок перетворюється на кристали уратів, які в свою чергу відкладаються в суглобах, нирках та підшкірній клітковині. Даний процес лежить в основі такого захворювання як подагра. 

Підвищений рівень притаманний для: подагри, ниркової недостатності, синдрому Дауна, токсикозу у вагітних, лейкемії, тривалого голодування, ураження серцевого м’яза.
Знижений рівень сигналізує про: ураження печінки, хворобу Вільсона-Коновалова, деякі злоякісні новоутворення.

Дане дослідження призначають для: діагностики подагри, оцінки функції нирок та стану білкового обміну, при сечокам’яній хворобі, а також захворюваннях ендокринної та серцево-судинної стстеми, підозрі на генетичні захворювання (синдром Дауна, Фальконі, хворобу Вільсона-Коновалова).

Перейти до вмісту