Електроліти (К, Na, Cl, кальцій, фосфор)

Електроліти крові включають:

  • Калій (К)
  • Натрій (Na)
  • Хлориди (Cl)

Калій – важливий макроелемент, основний внутрішньоклітинний катіон. Основна його кількість знаходиться всередині клітин. Даний елемент бере участь в регуляції роботи серця, нервової системи та м’язів. Міститься переважно в продуктах рослинного походження, всмоктується в тонкому кишечнику та виводиться з сечею ( близько 90%), калом та потом. При недостатньому вживанні К з їжею, швидко наступає його дефіцит в організмі.

Натрій – основний катіон позаклітинного простору, основна функція якого полягає в підтримці нормального осмотичного тиску, який в свою чергу підтримує цілісність клітини. Також даний макроелемент бере участь у підтриманні стабільної роботи нервової, м’язової та серцево-судинної системи. Основним регулятором обміну Na в організмі людини є ренін-ангіотензин-альдостеронова система, вазопресин та натрійуретичний гормон. З організму натрій виводиться нирками та через піт.

Хлорид – основний позаклітинний аніон, який відіграє важливу роль в кислотно-основній рівновазі, підтримує осмотичний тиск, та бере участь в утворенні шлункового соку. Під контролем наднирників та щитоподібної залози відбувається обмін хлоридів. Їх виведення проводится переважно сечею (до 90%), потом та калом.

Калій (К)
Підвищення рівня калію свідчить про: ниркову недостатність, цукровий діабет, зневоднення, важкі травматичні ушкодження, шок, гемоліз.
Зниження рівня спостерігається при: блюванні, проносі, голодуванні, синдромі Іценко-Кушинга, переохолодженні, осмотичному діурезі.
Натрій (Na)
Підвищення рівня характерно для: блювання, діареї, нецукрового діабету, профузного потовиділення, діабетичного ацидозу, синдрому Кушинга, гіперальдостеронізму, дегідратації.
Знижений рівень говорить про: надмірне надходження рідини в організм людини, серцеву недостатність, цукровий діабет, гіпотиреоз, недостатність наднирників, опіки, хронічний пієлонефрит, метаболічний ацидоз, осмотичний діурез.
Хлориди (Cl)
Підвищений рівень спостерігається при: гострій нирковій недостатності, нецукрвому діабеті, метаболічному ацидозі, дегідратації, гіперфункції кори наднирників.
Знижений рівень притаманний для: тривалого блювання, респіраторно ацидозу, альдостеронізму, надмірного потовиділення, нефриту з втратою солей, опіків.

Перейти до вмісту