Кальцитонін (онкомаркер щитовидної залози)

Кальцитонін – це гормон щитоподібної залози, що синтезується в парафолікулярних клітинах, один з основних регуляторів кальцій-фосфорного обміну. Синтез кальцитоніна безпосередньо залежить від рівня кальцію в крові: при його підвищенні концентрація кальцитоніну збільшується, а при падінні – знижується. Потрапивши в кров, кальцитонін швидко зникає з неї, період його напіврозпаду, за різними даними, становить від 2 до 15 хвилин. На остеоцитах (клітинах кісток) є спеціальні рецептори, діючи на які, кальцитонін підсилює надходження кальцію з крові в кістки, що гальмує резорбцію (руйнування, зниження мінеральної щільності) кістки. Таким чином, дія кальцитоніну направлена на зниження рівня кальцію крові, гальмування демінералізації кісток.
Тест на кальцитонін надзвичайно важливий для діагностики медуллярного раку щитоподібної залози, в тому числі для виявлення синдрому множинної ендокринної неоплазії (МЕН-IIа, хвороби Сіппла), яка може проявлятися як мозковий рак, пухлина мозкового шару надниркових залоз (феохромоцитома) або гіперплазія паращитовидних залоз і гіперпаратиреоз .
Підвищення концентрації кальцитоніну в сироватці крові при проведенні тесту з пентагастрином – основний діагностичний критерій наявності медулярної карциноми щитоподібної залози, за результатами дослідження роблять висновок про стадії захворювання і розміи пухлини. Після введення пентагастрина рівень кальцитоніну підвищується майже у всіх хворих на медулярний рак щитоподібної залози. Якщо він і так був підвищений, то при тесті з пентагастрином зросте в 10 – 20 разів. Коли рівень кальцитоніну знаходиться у нижній межі норми або взагалі не визначається, а після стимуляції пентагастрином значно підвищується, але не виходить за межі норми, підозрюють ранню стадію медуллярного раку або гіперплазію С-клітин щитоподібної залози. У деяких хворих в якості стимуляції слід використовувати внутрішньовенне введення препаратів кальцію, так як пухлини можуть не реагувати на пентагастрин.
Аналіз на кальцитонін призначається після оперативного лікування медуллярної карциноми щитоподібної залози для оцінки результатів операції. В тому числі, рекомендується здавати його в пізньому післяопераційному періоді, щоб стежити, чи не дала медуллярная карцинома метастази і чи немає рецидиву пухлини.

Так як на секрецію кальцитоніну можуть впливати ферменти шлунково-кишкового тракту (пепсин), глюкагон, що виробляється підшлунковою залозою, захворювання цих органів (панкреатит, гострий холецистит, цироз печінки) можуть опосередковано вплинути на синтез кальцитоніну.

Перейти до вмісту