Амілаза – один з декількох ферментів, які виробляються в підшлунковій залозі і входять до складу панкреатичного соку. Ліпаза розщеплює жири, протеаза – білки, а амілаза розщеплює вуглеводи. З підшлункової залози панкреатичний сік, який містить амілазу, через панкреатичну протоку потрапляє в дванадцятипалу кишку, де допомагає перетравлювати їжу.
У нормі тільки невелика кількість амілази циркулює в кров’яному руслі (через відновлення клітин підшлункової залози і слинних залоз) і потрапляє в сечу. Якщо відбувається пошкодження підшлункової залози, як при панкреатиті, або якщо панкреатичний протік блокується каменем або пухлиною, амілаза починає у великих кількостях потрапляти в кровотік, а потім в сечу.
Невеликі кількості амілаза утворюються в яєчниках, кишечнику, бронхах і скелетній мускулатурі.
Навіщо цей тест?
– Щоб діагностувати гострий або хронічний панкреатит та інші захворювання, що залучають до патологічного процесу підшлункову залозу (разом з тестом на ліпазу).
– Для контролю за лікуванням раку, що впливає на підшлункову залозу.
– Щоб переконатися, що панкреатична протока не скомпрометована після видалення каменів з жовчного міхура.