Тригліцериди – це нейтральні жири, які є основним енергетичним запасом організму. Підвищення їх рівня збільшує ризик захворювання ССС, а також розвитку гострого панкреатиту. Даний показник має важливе діагностичне значення при підозрі на цукровий діабет.
Підвищений рівень при: цукровому діабеті, ожирінні, панкреатиті, гіпертонічній хворобі, захворюваннях нирок, інфаркті міокарда.
Знижений рівень спостерігається при: гіпертиреозі, гіперпаратиреозі, ураженні паренхіми печінки, синдромі мальабсорбції, після значних фізичних навантажень, недостатньому харчуванні.
Аналіз крові на тригліцериди застосовується для оцінки ризику розвитку серцево-судинних захворювань, хвороб травного тракту і порушень обміну речовин.
Є важливим аналізом в діагностиці цукрового діабету.