ЧИМ ГОДУЮТЬ У ЧОРТКІВСЬКІЙ МІСЬКІЙ ЛІКАРНІ? АНАЛІЗУЄМО САМІ ТА ЗАПИТУЄМО У ПАЦІЄНТІВ

ЧИМ ГОДУЮТЬ У ЧОРТКІВСЬКІЙ МІСЬКІЙ ЛІКАРНІ? АНАЛІЗУЄМО САМІ ТА ЗАПИТУЄМО У ПАЦІЄНТІВ

Однорідна маса замість каші, відсутність м’яса, холодний та несмачний чай…. Напевно, така картинка складається в голові, коли чуєте словосполучення «лікарняна їжа»? Але Чортківська центральна міська лікарня розриває подібні шаблони, адже там – все зовсім по-іншому: смачно, ситно та корисно!

Раніше лікарня закупляла на тендерах продукти, у підвальному приміщенні їх зберігали, а потім з них готували страви. Погана вентиляція, надмірна вологість повітря у підвалах, старе кухонне обладнання – так організовувалось харчування у лікарні. Що ж тепер?

Фактично з кінця 2021 року харчування пацієнтів перевели на аутсорс. На покращенні якості харчування наполягав особисто міський голова Чорткова Володимир Шматько. Послуги з харчування надає місцеве кафе «Золота Нива». До лікарні тричі на день привозять вже готові страви, вартість трьохразового харчування на одного пацієнта обходиться лікарні в 70 гривень. Загалом у місяць – в середньому 400 тисяч гривень, орієнтовно 5 млн грн в рік. Що цікаво – раніше утримання власного харчоблоку, ремонт обладнання, сплата комунальних послуг, пальне для доставки їжі до відокремлених відділень, зарплата 14 працівників – обходилось у таку ж суму – 5 мільйонів! Втім різниця у якості приготованої їжі – небо і земля.

«Ввечері із Чортківської лікарні надходять замовлення на наступний день. Можливі також коригування протягом дня. Намагаємось складати щоразу збалансоване меню, щоб було корисно і смачно, – розповідає власниця кафе «Золота Нива» Анжела Мерлавська. – Пацієнти є різні, тож і денний раціон намагаємось робити двояким: повноцінним та дієтичним. Для прикладу, якщо в меню смажена котлета – то паралельно готуємо ще котлети на пару; якщо є борщ, то паралельно готуємо суп для тих, хто потребує дієти».

Також варто зауважити, бо це направду важливо і цінно, що «Золота Нива» самотужки здійснює доставку вже готової їжі у всі корпуси лікарні – до центрального корпусу, а також інфекційного та пологового відділень. Тож їжа до пацієнтів потрапляє свіжою та гарячою!

Як розповів в.о. головного лікаря Чортківської ЦМЛ Ростислав Шульський, у середньому медичний заклад потребує 200 порцій їжі на добу: «Зранку та ввечері даємо пацієнтам суп, чай, в обід – перше, друге, салат, чай. Їжу привозять у спеціальних великих контейнерах (які придбала «Золота Нива») , далі кожному пацієнту – у тарілку. Адже фасувати кожну порцію в окремий паперовий чи пластиковий лоток – невигідно та неекологічно».

Зміни у якості відмічають і пацієнти. Зокрема чортків’янин Микола Боднарчук, який відновлюється після оперативного втручання у хірургічному відділенні лікарні, зауважує, що приємно вражений їжею, що дають у лікарні.

«Колись харчування у лікарні було, скажімо, не найкращої якості. Раніше люди зазвичай їли те, що їм родичі приносили із дому. А тепер у цьому немає необхідності, адже все, що дають тут – смачне та корисне! І порції великі!», – каже пан Микола.

Для прикладу, у вівторок для пацієнтів лікарні готували: снадінок – суп з рисовою крупою, чай; обід – суп гречаний, каша булгур, соус, смажена свинна котлета/парова котлета, салат овочевий, чай, хліб; вечеря – суп з ячмінною крупою, чай.

Меню середи: сніданок – суп пшоняний, чай; обід – суп картопляний з гречаною крупою, перлова каша, соус, курка відварна, салат овочевий, чай, хліб; вечеря – суп рисовий, чай.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту