Місто-побратим Талсі подарувало Чортківській лікарні холтер-монітор для сучасної діагностики серця

Місто-побратим Талсі подарувало Чортківській лікарні холтер-монітор для сучасної діагностики серця

Делегація латвійського міста-побратима Талсі на чолі із головою Талсійської міської ради Сандрою Петерсоне з нагоди 500-ліття Чорткова подарувала Чортківській центральній міській лікарні холтер-монітор для добового моніторингу електрокардіограми орієнтовною вартістю понад 1500 євро. На сьогодні це один із найважливіших та найбільш дієвих способів діагностики порушень серцевого ритму.

«Коли делегація із Чорткова, до якої входив міський голова Володимир Шматько та в.о. головного лікаря Чортківської лікарні Ростислав Шульський, була у нас в гостях у Латвії, ми показували їм нашу місцеву лікарню. Запам’ятали, що головний лікар, побачивши холтер-монітори, наголошував, що це дуже необхідна річ в лікуванні порушень серця. Тому вирішили, що коли приїдемо до Чорткова – подаруємо лікарні аналогічний холтер-монітор. Депутати Талсійської міської ради разом із головною лікаркою лікарні за власні кошти придбали апарат та передали Чортківському медичному закладу», – розповіла голова Талсійської міської ради Сандра Петерсоне.

В ЧОМУ ЦІННІСТЬ АПАРАТУ?
Звичайно електрокардіограма має доступ лише до миттєвих даних, тобто фактичної роботи серця в момент зчитування. ЕКГ відстежує процеси, що відбуваються в серці протягом 5-30 секунд у стані спокою.

Натомість холтер-монітор отримує дані про роботу серця протягом доби чи іншого проміжку часу. Він невеликого розміру, тож його кріплять на грудній клітці і пацієнт фактично не відчуває дискомфорту. Таким чином, знімаючи дані електрокардіограми протягом доби, можна підвищити чутливість в діагностиці ритму і провідності серця, а також інших серцевих порушень. Холтерівський моніторинг ЕКГ дозволяє зробити точні виміри, виявити найменші відхилення від нормальних показників.

КОЛИ В ЛІКАРНІ ПОВНОЦІННО ЗАПРАЦЮЄ ХОЛТЕРІВСЬКИЙ МОНІТОРИНГ ЕКГ?
«Щиро дякуємо місту Талсі та Сандрі Петерсоне за такий цінний подарунок! Ми вже готуємось працювати на новому сучасному обладнанні. Зараз займаємось придбанням та встановленням спеціальної комп’ютерної програми, котра необхідна для того, щоб лікарі-кардіологи змогли опрацювати результати дослідження, записані холтер-монітором. Коли почнемо повноцінно його використовувати, обов’язково про це додатково повідомимо», – розповів в.о. головного лікаря Чортківської центральної міської лікарні Ростислав Шульський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту