ПІДСУМКИ 2023. ДИРЕКТОР ЧОРТКІВСЬКОЇ ЛІКАРНІ РОСТИСЛАВ ШУЛЬСЬКИЙ: «РОЗВИВАЄМОСЬ ВСУПЕРЕЧ УСЬОМУ»

ПІДСУМКИ 2023. ДИРЕКТОР ЧОРТКІВСЬКОЇ ЛІКАРНІ РОСТИСЛАВ ШУЛЬСЬКИЙ: «РОЗВИВАЄМОСЬ ВСУПЕРЕЧ УСЬОМУ»

За декілька днів 2023 рік стане історією. Саме час підбивати підсумки таких непростих, якщо можна так висловитись, чергових 365 днів. Директор Чортківська центральна міська лікарня Ростислав Шульський розповів, яким видався цей рік для нашої медицини та які виклики стоять перед лікарнею у близькому майбутньому.

❓ Підіб’ємо підсумки 2023 року. Почнемо із фінансів. Зарплата працівників, придбання обладнання, ремонти – на якому це було рівні в умовах воєнного стану?

🗣 Цьогоріч виплати від НСЗУ в плані стабільності були навіть кращими, ніж у 2022. Ми працювали ще більше і ще краще, тож вдалось укласти кращі договори з НСЗУ: якщо минулого року йшлось про 120 млн грн, то цього року – майже 135. Для розуміння – нам кошти приходять у два етапи, перший – це фіксована на місяць сума, відповідно до законтрактованих пакетів, так званий глобальний бюджет; другий етап – це виплата, розмір якої залежить від того, як ми працювали у минулому місяці, скільки послуг надали, якою була їхня якість тощо. Так ось, часто нам вистачало для виплати заробітної плати лише глобального бюджету, що дозволяло за вільні кошти розвиватись навіть в такий складний час. Плюс до того у нас в січні були перехідні кошти. За це все у сумі і закупили фіброгастроскоп, шейвер для ЛОР-відділення та операційну лампу. Це обійшлось орієнтовно у 3 млн грн. Щодо зарплати – проблем протягом року не було, завжди виплачувати вчасно та в повному обсязі. Ближче до літа вже мали можливість преміювати працівників, які зразково виконують свої обов’язки. Спромоглись зробити і певні поточні ремонти, зокрема маніпуляційну у ЛОР-відділі; санвузли; деякі палати; відремонтували всі кабінети у лабораторії; робимо ремонт педіатричного відділення, яке буде, напевно, найкращим на заході України. Приміщення старе, проблема багато, часто доводиться витрачати кошти на те, чого люди не помічають. Для прикладу, змушені були зроби нову обмотку, бо щоразу після дощів чи танення снігу підвальні приміщення затоплювало. Ну, і ще зробили місце для «паркування» дитячих візочків, відремонтували сходи до стаціонару та поліклінічного відділення, закупили нову огорожу для інфекційного відділення, зробили належним чином майданчик для сміття.

❓ Які свіжі вимоги диктує Міністерство охорони здоров’я та як Чортківська лікарня реагує на виклики?

🗣 На наступний рік основне завдання лікарні це акредитація лабораторії по стандартах ISO 2022 року. Держава особливу увагу акцентує на інфекційному контролі. Перед кожною операцією пацієнту повинні робити ще більше досліджень, плюс кожне призначення антибіотика потребує антибіотикограми, щоб визначати резистентність. Ми власне і зараз це робимо, але держава вимагає придбання надсучасного обладнання, де вже все автоматизовано. Держава не забороняє укладати договір із якоюсь приватною лабораторією, але на ділі реалізувати це неможливо. Пацієнт потрапляє у лікарню і йому вже потрібно робити аналізи та рятувати життя, а не чекати, допоки матеріал відвезуть в лабораторію, потім пришлють нам. Тому будемо розвивати власну лабораторію і надалі.

Друга вимога, яку ще й диктує час – це реабілітація. Чи це буде окремий об’єкт на території лікарні новозбудований, чи це буде реабілітаційне відділення на базі стаціонару – поки що не знаємо. Це все потребує величезний фінансових затрат, бо це ремонти, це дотримання всіх вимог інклюзії тощо.

Третя важлива вимога – інсультний блок. Його створення дасть нам можливість зменшити навантаження на реанімацію. Всі пацієнти, які потраплятимуть у лікарню з гострим інсультом, лікуватимуться саме в інсультному блоці, а не в реанімації, як зараз. Це буде окремих декілька палат, повністю обладнаних, буде вивід кисню, кардіомонітори, реабілітологи тощо. Так роблять у всьому світі, так держава хоче зробити і у нас.

Це фактично три основні вимоги, які диктує держава. Але, крім того, я як керівник бачу, що нам потрібно замінити всі комунікації у підвалах, ремонти санвузлів на кожному поверсі, щоб було зручно і інклюзивно. Це базові речі.

❓ Бюджет Чортківської громади, знекровлений позбавленням державою так званого військового ПДФО, очікує на надзвичайно важкий 2024 рік. Тож пошук партнерств і залучення коштів – дуже важливе, якщо ми хочемо говорити про розвиток, а не лише утримання на поточному рівні. Чи шукали і шукаєте ви, як керівник, джерела додаткового фінансування?

🗣 Міська рада, звичайно, це найбільш близький і надійний партнер. Ліки, розхідні матеріали, сонячні панелі. Список допомоги та підтримки великий. Багато отримали завдяки міжнародній співпраці міського голови Володимира Шматька із закордонними містами-побратимам.

Величезна подяка постійним меценатам – аграріям нашого краю. Знаю і розумію, що для них зараз теж важкі часи, але жодного разу ніхто не відмовив. Василь Вислоцький, Василь Градовий, Євген Шкабар, Григорій Данилишин, Роман Апостол – всім дякую!

З крайнього – завдяки допомозі меценатів відремонтували палати для військових у травматологічному відділенні, придбали нові сучасні медичні каталки, оновили весь посуд.

Директору Чортківського фахового медичного коледжу Любомиру Білику, командиру нашої військової частини Миколі Сандулу теж дякую за постійну сильну підтримку.

Спасибі Володимиру Пандраку, який зміг залучити до нас новий УЗД-апарат, очікуємо ще на поставки медичних препаратів згодом. Іван Сороколіт допомагав із розхідними матеріалами, колясками тощо. Сергій Стельмащук неодноразово допомагав дороговартісними препаратами для важких пацієнтів. Через Оксану Карпінську отримали від уродженки нашого краю Люсі Цемної (зараз проживаю у Німеччині) багато ШВЛ-апаратів, функціональних ліжок, медикаментів. Постійно співпрацюємо з організацією «Діти Чорнобиля», «Українським жіночим фондом» та Ольгою Горошко.

Дякувати Богу, попри складні часи, багато добрих людей не забувають про медицину.

❓ Спілкуючись із вами попереднього разу, ви зазначали, що лікарня не повинна гнатись за кількістю надаваних послуг, натомість треба визначити сильні сторони і їх розвивати. Отож, які станом на сьогодні найсильніші сторони Чортківської лікарні?

🗣 Найсильніша сторона – це лікарі. Звернень до наших лікарів надзвичайно багато, сюди їдуть з інших громад, навіть областей, щоб отримати професійну консультацію. Ще, нарешті, ми отримуємо потужні результати по нашій лабораторії. Люди звертаються все більше, бо аналізи абсолютно безкоштовні для людей. Наша лікарня отримала від НСЗУ найкращий поліклінічний пакет в Тернопільській області, це ж про щось свідчить! Також почали серйозно розвивати інтервенційну кардіологію, більше 250 коронарографій та стентувать виконали за рік! Окрім того, за рахунок сучасного обладнання та наявності фібринолітиків ми покращили якість надання допомоги при ішемічних інсультах. Люди, які вчасно звертаються за допомогою в такому стані, з великою долею ймовірності повністю одужують! Раніше статистика була суттєво гіршою. Покращили хірургічну та травматологічну сферу, докупили обладнання. Ті ж самі холецистектомії, які раніше ми робили 1-2 в місяць, зараз – 15 у середньому. Травматологи за рік зробили понад 150 ендопротезувань, пацієнти їдуть до нас сотні кілометрів. Робимо складні операції на нирках, які лікарні на рівні районів практично не роблять. Словом, динаміка мене дуже тішить.

❓ Із цієї відповіді виникає наступне питання – лікарі та медичний персонал, який працює більше, краще, відповідальніше – отримує більшу зарплатню?

🗣 Так, я частково вже на це відповідав. Преміювання повинне бути обов’язковим для тих, хто працює краще, віддається справі більше. І мова не лише про лікарів, це і медсестри, і молодший медичний персонал. Просто хтось виконує свої обов’язки краще, а хтось гірше. Не можуть ж у такому випадку люди отримувати однакову зарплатню, правда ж?

Також ми зробили новий колективний трудовий договір. Будемо додатково виплачувати кошти за одруження, народження дітей, смерть рідних, ювілеї, на вирішення соціально-побутових питань тощо. Цінуємо наших працівників, бо без цих людей – медицини у Чорткові не буде.

❓ Всі ми сьогодні тут, у тилу, маємо можливість працювати завдяки ЗСУ. Чи долучається лікарня до підтримки військових?

🗣 Двоє наших працівників безпосередньо воюють на фронті. Ще декілька лікарів систематично їздять на передову, допомагаючи своїм колегам-медикам у польових шпиталях. Звичайно, реагуємо на всі запити військових, на всі збори – кожен у міру своїх можливостей. Не забуваємо і про тих, хто втратив батьків, чоловіків, синів…

❓ На жаль, війна затягується, все більше людей мобілізовують до лав ЗСУ, все більше воїнів отримують поранення на фронті. Чи звертались до Чортківської лікарні по допомогу постраждалі внаслідок бойових дій?

🗣 Спершу поранені воїни перебувають на лікуванні у військових госпіталях або лікарнях обласного рівня. Втім, неодноразово вже звертались із проханням прийняти наших героїв у нашій лікарні – і ми завжди йшли на зустріч. Як кажуть, рідні стіни, рідні люди поруч, тепле слово лікують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту