ЛІКАРНЯНА ЗРАДА СКАСОВУЄТЬСЯ. ПОЯСНЮЄМО ДЛЯ ТИХ, ХТО ХОЧЕ РОЗІБРАТИСЬ

ЛІКАРНЯНА ЗРАДА СКАСОВУЄТЬСЯ. ПОЯСНЮЄМО ДЛЯ ТИХ, ХТО ХОЧЕ РОЗІБРАТИСЬ

Вчора ввечері у одній з найпопулярніших місцевих Facebook-спільнот опублікували пост про нібито «відмивання» коштів Чортківська центральна міська лікарня. Якщо конкретніше – авторка допису опублікувала тендер лікарні на закупівлю реагентів для проведення лабораторних досліджень та висловила недовіру до того, що у нашій медичній установі роблять аналізів «на 5 мільйонів гривень». Ми звернулись за коментарем до директора лікарні Ростислава Шульського, тож далі – пряма мова.

1️⃣ Кожне лабораторне дослідження, проведе у нашій лікарні, оплачує Національна служба здоров’я України. Тож всі аналізи для тих, у кого є скерування, а також для пацієнтів стаціонару – БЕЗКОШТОВНІ. За останні два роки лікарня закупила нове сучасне обладнання для проведення досліджень, весь процес швидкий та автоматизований, втім лікарня для цього має закупляти реактиви, контролі якості, калібровки, очисні розчини тощо. Тому у 2023 році на ці потреби було витрачено 4 млн 894 тис. грн. Відповідно на таку ж орієнтовну суму (навіть дещо більшу, оскільки кількість звернень від пацієнтів зростає) лікарня оголосила тендер на закупівлю реагентів і цього року. Наголосимо на тому, що це НЕ кошти місцевого чи державного бюджету. Це гроші, які лікарня, надаючи послуги та звітуючи про них НСЗУ, заробила самотужки.

2️⃣ Отож, у результаті лікарня укладе договір НА РІК із переможцем тендеру на постачання реагентів та всіх інших необхідних матеріалів для лабораторних діагностик. І, виходячи із потреб, установа замовлятиме необхідну кількість реагентів на місяць, оплачуючи їх по факту. Тобто одномоментно ніхто нікому не перераховує «аж 5 мільйонів гривень».

3️⃣ Особливо дивним було читати у дописі інформацію про те, нібито Чортківська лікарня (яка є КЛАСТЕРНОЮ, тобто окружною) обслуговує лише жителів Чорткова чи Чортківської громади. Відповідно до розрахунків МОЗ та НСЗУ, Чортківська лікарня обслуговує 190 тис. жителів Чортківського району. Хоча на практиці – ще більше. Все частіше останнім часом до нас на лабораторні діагностики звертаються жителі Чернівецької та Хмельницької областей. Бо ми безкоштовно пропонуємо широкий спектр аналізів, у тому числі такі дороговартісні та складні дослідження, як гормони, онкомаркери і т.д.

4️⃣ Трішки статистики. У 2023 році клініко-діагностична лабораторія Чортківської лікарні зробила аналізи для… 234 228 пацієнтів! У середньому один пацієнт потребує результати діагностики по 6-7 показниках. Тож не важко порахувати, що безпосередньо аналізів у лікарні роблять за рік понад мільйон.

5️⃣ Важливо наголосити і на тому, що лабораторія лікарні постійно розвивається. У вищезгаданому тендері на 2024 рік ми закупляємо нові реагенти, які дозволять нам робити ще ширший спектр досліджень, зокрема вітамін В12, цитомегаловірус, вірус просто гепатиту ½, фолієву кислоту, визначення вірусу Епштейн-Барр, трансфери, імуноглобулін Е, креатинкіназа і т.д.

Возможно, это изображение текст

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту