НА ДАХУ ЧОРТКІВСЬКОЇ ЛІКАРНІ ЗАПРАЦЮВАЛА СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ ПОТУЖНІСТЮ 50 КВТ

НА ДАХУ ЧОРТКІВСЬКОЇ ЛІКАРНІ ЗАПРАЦЮВАЛА СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ ПОТУЖНІСТЮ 50 КВТ

Чортківська громада продовжує дотримуватись задекларованого наміру поступово перевести енергосистему міста на відновлювану енергетику до 2050 року у рамках підписаного меморандуму з міжнародною кліматичною організацією 350.org.

Встановили та запустили у роботу дахову гібридну сонячну електростанцію для Чортківська центральна міська лікарня потужністю 50 кВт з можливістю накопичення енергії потужністю 40 кВт (батареї, які накопичуватимуть енергію та які використовуватимуться у випадку знеструмлення медичного закладу).

Проєкт в межах програми «Світло для лікарень» втілив благодійний фонд Yellowblue Force Foundation завдяки фінансовій підтримці Citi Ukraine, супроводжувала встановлення електростанції громадська організація Екоклуб. Допомогу та підтримку в координації цього проєкту здійснювало Міністерство охорони здоров’я України. Реалізований проект дасть змогу завдяки сонячній генерації досить суттєво економити споживання електричної енергії.

❗️ Робота СЕС уже допомагає економити кошти громади. За тарифом 2024 року муніципалітет збереже близько пів мільйона гривень у рік.

🗣«Від початку повномасштабного вторгнення народ України, включно з нашою командою, переживає найcкладніший час у своєму житті. У Citi Ukraine ми вважаємо, що надзвичайно важливо підтримувати громаду, в якій ми живемо та працюємо, наскільки це можливо. Ми прагнемо виконувати свою роботу та плануємо допомогати і в майбутньому», – говорить Александр МакУортер, Голова ПравлінняАТ «Сітібанк».

Yellowblue Force Foundation завдяки фінансовій підтримці Citi Ukraine надав благодійну допомогу у розмірі 2 млн 150 тис. грн для реалізації цього проєкту, своєю чергою співфінансування з бюджету громади склало 215 тис. грн. Крім цього, з бюджету Чортківської громади оплатили виготовлення проектно-кошторисної документації, проходження експертизи та облаштування блискавкозахисту.

«Ми одна з чотирьох громад, яка у 2014 році заявила про амбітну мету – до 2050 року перейти на використання 100% відновлюваних джерел енергії. Зараз це особливо актуально, і ми бачимо на прикладах вже втілених проєктів, які підвищують нашу енергетичну безпеку. Минулоріч на даху лікарні ми встановили станцію потужністю 22 кВт: її робота показала перші результати і ми продовжуємо масштабувати цей проєкт», – наголосив Володимир Шматько.

«В умовах сьогодення підтримка медичних закладів є надзвичайно важливою, оскільки навіть хвилина відсутності електроенергії може вартувати людині життю. Наша мета – зробити усе можливе аби забезпечити стабільну та безперебійну роботу якомога більшої кількості лікарень в Україні», – Юлія Данищук, керівниця програми «Світло для лікарень» БФ YellowBlue Force Foundation.

Навіть у такі складні часи зменшення залежності від електрики та поступовий перехід на екологічну чисту електрику – це реальність! Реальність, над якою працює команда міської ради разом із донорами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту