ДЕМОДЕКОЗ. ПІДШКІРНИЙ КЛІЩ: СИМПТОМИ, ПРИЧИНИ ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

ДЕМОДЕКОЗ. ПІДШКІРНИЙ КЛІЩ: СИМПТОМИ, ПРИЧИНИ ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

У клініко-діагностичній лабораторії Чортківської центральної міської лікарні все частіше у аналізах біоматеріалу у пацієнтів виявляють демодекоз. Особливо – у літній період. Що це за хвороба, які її ознаки та як вилікуватись – читайте далі.

ЩО ТАКЕ ДЕМОДЕКОЗ

Демодекоз — це ураження шкірних покривів і волосся, яке викликається мікроскопічним кліщем роду Demodex. Починається захворювання з невеликих виразок на обличчі або зі шкірної висипки. Але за певних умов підшкірний кліщ може проявити себе на руках, на волосяній частині голови, повіках, під час розвитку якого запалюється слизова.

Середовище проживання паразита — фолікули волосся та сальні залози. Найчастіше вражаються ніс, підборіддя, нерідко зустрічається демодекоз на віях і бровах, викликаючи — демодекоз очей.

Кліщ живиться шкірним салом і не любить сонячного світла. Тому дискомфорт посилюється у вечірній час. Живе підшкірний кліщ на обличчі недовго, кілька тижнів (до 18 днів). Але за цей час самка встигає зробити кілька кладок. Поки здоровий біоценоз шкіри не порушений, підшкірний кліщ у людей практично не розмножується. Але коли імунітет знижений, паразит активізується. Це відбувається у випадках:

виникнення запалень або бактеріальних захворювань шкіри;

застосування імуносупресантів;

ендокринних порушень;

патологій шлунково-кишкового тракту;

збоїв процесів обміну речовин;

розладу нервової системи;

серцево-судинних патологій;

використання неякісної косметики.

ЯКІ ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ ДЕМОЗЕКОЗОМ

Заразитися демодекозом можна під час контакту з хворим, іноді — через використання особистих речей (рушник, гребінець, спонжі та пензлики для декоративної косметики). Демодекоз заразний, але це не означає, що людина захворіє.

ПІДШКІРНИЙ КЛІЩ: ЯКІ СИМПТОМИ Й ОЗНАКИ ДЕМОДЕКОЗУ

Для демодекозу шкіри обличчя типові:

вугрі;

свербіж;

збільшена жирність шкіри;

почервоніння запалених ділянок;

одутлість носа;

«землистий» колір обличчя.

При повіковому кліщі лусочки, що покривають краї повік і вії, сверблять та викликають відчуття печіння. Помітна в’язка субстанція в куточках очей і характерні мокнучі кірочки на уражених ділянках. Симптоми демодекозу очей це:

відчуття втоми, сухість очей;

випадання вій;

запалення повік;

утворення липкої плівки на віях.

ДЕМОДЕКОЗ У ДІТЕЙ: БУВАЄ

У дітей демодекоз обличчя діагностується рідко. Навіть підвищена жирність шкіри не призводить до захворювання.

ЯКА ДІАГНОСТИКА ДЕМОДЕКОЗУ

Діагностика демодекозу полягає у візуальному огляді та лабораторних дослідженнях. Як матеріал береться епітеліальний зішкріб, вміст папул. При уражені очей для аналізу беруть декілька вій, чи волосин брів. Перед здачею аналізу на демодекоз рекомендовано протягом трьох днів не користуватися декоративною косметикою, при вмиванні не використовувати засоби особистої гігієни з високим вмістом лугу, не користуватися різними кремами та місцевими лікарськими препаратами.

ЯКА ПРОФІЛАКТИКА ДЕМОДЕКОЗУ

Профілактичні заходи є такими:

грамотний догляд та гігієна шкіри;

використання якісної косметики;

регулярне миття особистих кистей та пензлів для макіяжу (без носія кліщ здатний прожити до 9 днів);

використання одноразових пензлів та спонжів у роботі візажистів;

відмова від самопризначених гормональних препаратів.

ЯКИЙ ЛІКАР ЛІКУЄ ДЕМОДЕКОЗ

Встановленням діагнозу й лікуванням шкіри займається дерматолог. Якщо проблеми із слизовою очей та повік, тоді вам до офтальмолога. Якщо провокуючим фактором є ендокринні розлади, то потрібна консультація ендокринолога. Розвиток захворювання на тлі патологій шлунково-кишкового тракту вимагає допомоги гастроентеролога.

Провести точну діагностику та ефективний курс лікування демодекозу можна в КНП «Чортківська центральна міська лікарня», звернувшись до відповідного спеціаліста за електронним направленням від сімейного лікаря, або оплативши консультацію в касі закладу.

Зауважте, що стаття носить інформаційно-ознайомлювальний характер. Будь ласка, пам’ятайте: самолікування може нашкодити вашому здоров’ю. Довірте своє здоров’я спеціалістам!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту